TuTo aloitti kapteenikoulun
JääkiekkoJulkaistu: 20.09.2024 09.00

TuTo aloitti kapteenikoulun

Kapteenikoulu on osa EU-rahoitteista JOY in Sports -hanketta. Lisätietoa hankkeesta: https://joyinsports.com/. Suomen osalta yhteistyötä tekevät Turun Toverit ry, Turun Ammattikorkeakoulu ja Taideakatemia. Lisäksi tapaamisiin osallistuu urheilukentän ammattilaisia valmennuksen, pelaajiston ja henkisen valmennuksen puolelta. Hankkeessa työstetään sekä valmentajien että avainpelaajien (tässä kapteenisto) kykyä ennaltaehkäistä ja tunnistaa syrjivää käytöstä urheilussa. Samalla annetaan konkreettisia keinoja, joilla mahdollistetaan kaikille avoin, syrjinnästä vapaa ja tasavertainen harrastusympäristö.

Kapteenikoulun tarkoitus on antaa kapteenistolle ymmärrystä kapteenin tehtävien sisällöstä, oman roolin tuomista mahdollisuuksista vaikuttaa toimintaympäristöön (joukkueen jäsenten hyvinvointiin, joukkueen yhteishenkeen sekä suhteisiin toimihenkilöihin) sekä siitä, millaisia odotuksia kapteenistoon kohdistuu. Tärkeimpänä antaa kapteenistolle työvälineitä ennaltaehkäistä, tunnistaa ja viedä eteenpäin pelaajien ja joukkueen hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Vahvistaa kapteenin kykyä toimia tehtävässä oman persoonansa mukaisesti ja omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Kohderyhmänä ovat 12-17-vuotiaat kapteenistoon kuuluvat urheilijat jääkiekossa, ringetessä ja jalkapallossa.

Kapteenikoulu koostuu kolmesta luento- ja keskustelumuotoisesta tapaamisesta (loka-joulukuu) sekä kahdesta teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden pitämästä tilaisuudesta (syys-lokakuu). Taideakatemian tiloissa pidettävissä tapaamisissa pyritään tunnistamaan niitä harjoitus- ja ottelutilanteita, joissa esiintyy syrjivää tai muutoin negatiivista käyttäytymistä, sekä löytämään Forum-esityksen keinoin vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Tapaamiset:

1. tapaaminen Taideakatemian tiloissa 17.9. Tavoitteena kerätä taustatietoa joukkueesta. Näiden tietojen perusteella teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat tekevät käsikirjoituksen varsinaiselle Forum-esitykselle. Tutustuminen ja tietojen kerääminen tapahtuu sekä toiminnallisten harjoitteiden kautta että lyhyellä anonyymillä kyselyllä.

2. tapaaminen 9.10.: Interaktiivinen Forum-esitys taideakatemia Köysiteatterissa. Esityksen interaktiivisuus tarkoittaa sitä, että katsojat pääsevät vaikuttamaan lavan tapahtumiin ja

”uudelleen kirjoittamaan” tapahtumien kulkua.

3. tapaaminen (lokakuu) Legendalla. Teema: Mikä on kapteeni? Kapteenin tehtävän määrittely. Puhujina: kapteeneja

4. tapaaminen (marraskuu) Legendalla. Teema: Mitkä ovat kapteenin mahdollisuudet toimintaympäristössään ja millaisia odotuksia häneen kohdistuu? Puhujina: valmentajat

5. tapaaminen (joulukuu) Legendalla. Teema: Työvälineet toimia kapteenina, henkinen valmennus. Puhujina: psykologit


Turun Toverit ry

Sepänkatu 5b, 20700 Turku

toimisto@tuto.fi


Y-tunnus: 0142329-1